- پنجشنبه ۲۰ آبان ۹۵
- ۲۰:۰۱
داستان ها و احادیث بسیاری در باب مسئولیت پذیری در اسلام وارد شده است که در این مطلب سعی شده است با ذکر چند حدیث، مسئولیت پذیری در اسلام روشن شود.
داستان: روزی پادشاهی ظالم،از شیخ پارسایی پرسید:با فضیلت ترین عبادت ها چیست؟!
مرد عابدپاسخ داد: "خواب نیمروز"
تا در آن یک نَفَس، خلق را نیازاری
مسئولیت داشتن در حکومت اسلامی شوخی نیست، خصوصا کسانی که در راس حکومت هستند. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله حتی کسی را که علاقه به پست و مقام داشت ،مسئول نمی کرد و پستی به او نمی داد و در حدیثی وارد شده است که می فرمودند:
إنّا و اللّهِ لا نُوَلِّی علی هذا العَمَلِ أحَدا سَألَهُ، و لا أحَدا حَرَصَ علَیهِ. [۱]
به خدا سوگند ما کسی را که متقاضی این مقام یا بر آن حریص باشد، به این کار نمی گماریم.
مسئولیت و پست را باید در حکومت به کسانی داد که ایمان و تقوای زیادی دارند و فریفته پول وقدرت نمی شوند و الا اگر خود ،ایمان و تقوا نداریم یا کسانی معلوم الحال را به کار می خواهیم بگیریم ،همان خواب نیمروزی بهترین عبادت است.
حکومت اسلامی حکومتی است که در آن افرادی بر صندلی قدرت تکیه میزنند که خدا از آنها بیشتر از دیگران راضی هست نه کسانی که صرفا در دانشگاه های معتبر دنیا درس خوانده اند.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند:
رسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله: مَنِ استَعمَلَ رجُلاً مِن عِصابَةٍ، و فِیهِم مَن هُو أرضی للّهِ مِنهُ، فَقَد خانَ اللّهَ و رَسولَهُ و المُؤمنینَ. [۲]
هر کس مردی را از میان گروهی به کار گمارد و بین آنها خدا پسندتر از او باشد، به خدا و رسول او و مؤمنان خیانت کرده است.
و امام علی علیه السلام در فرمان استانداری مصر به مالک اشتر نوشت:
ثُمّ انظُرْ فی اُمورِ عُمّالِکَ، فاستَعمِلْهُمُ اختِبارا، و لا تُوَلِّهِم مُحاباةً و أثَرَةً ؛ فإنَّهُما جِماعٌ مِن شُعَبِ الجَورِ و الخِیانَةِ. و تَوَخَّ مِنهُم أهلَ التَّجرِبَةِ و الحَیاءِ مِن أهلِ البُیوتاتِ الصّالِحَةِ، و القَدَمِ فی الإسلامِ المُتَقَدِّمَةِ. [۳]
دیگر آنکه در کارهای کارگزارانت اندیشه و تأمل کن و پس از آزمودنِ آنها، ایشان را به کار گمار و به صرف جانبداری یا علاقه به کسی او را عهده دار کاری مکن؛ زیرا این دو، کانون انواع ستم و خیانت است. کارگزاران خود را از میان افراد با تجربه و آبرومند از خاندانهای نیک و خوش نام و پیشگام در اسلام انتخاب کن.
امیدوارم با این چند حدیث، مسئولیت پذیری در اسلام و اهمیت مسئولیت پذیری روشن شده باشد. برای دیدن احادیث بیشتر به کتاب میزان الحکمه رجوع کنید
لینک:https://goo.gl/qlGMQb
---------------
[۱]: میزان الحکمه با ترجمه فارسی - جلد ۱۳، صفحه ۵۳۴
[۲]: . الترغیب و الترهیب: ۳/۱۷۹/۱.
[۳]: نهج البلاغة: الکتاب ۵۳.
- ۲۴۶۴