- جمعه ۱۲ آذر ۹۵
- ۱۸:۰۰
بعضى از گناهان، کلیدى هستند و باعث می شوند انسان وارد منجلابی از گناهان مختلف شود و با اینکه فقط یک گناه انجام داده است ولی در واقع درب خانه ای از گناه را گشوده است و همین یک گناه باعث افتادن در گناهان دیگر می شود.
همه گناهان کلیدی از گناهان کبیره هستند و به شدت باید از آنها پرهیز شود که موجب هلاکت انسان را فراهم می کند و ما به بیان 4 گناه کلیدی می پردازیم.
دروغ
دروغ از جمله گناهان کلیدی است که باعث می شود انسان مجبور شود به خاطر آن دروغ هزار گناه دیگر انجام دهد. این مطلب در روایات متعدّدى بیان شده است؛ از جمله در روایتى از امام حسن عسکرى علیه السلام مى خوانیم« جُعِلَتِ الْخَبَائِثُ فِى بَیتٍ وَ جُعِلَ مِفْتَاحُهُ الْکِذْبَ؛ همه پلیدیها در یک خانه نهاده شده و کلید آن، دروغ قرار داده شده است.(1)
حب دنیا
امام سجّاد علیه السلام پس از این که عدم وابستگى به دنیا را بعد از معرفة الله، از بهترینها مى شمارد، در مقام استدلال به این مطلب مى فرماید: زیرا« حبّ الدّنیا وابستگى هاى متعدّدى به دنبال دارد، از جمله وابستگى به زن، وابستگى به ثروت، وابستگى به مقام، راحت طلبى، شهرت سخن گفتن و... و در پایان مى فرماید: انبیاء و دانشمندان پس از توجّه به این امور گفته اند: حُبُّ الدُّنیَا رَأْسُ کُلِّ خَطِیئَةٍ؛ دنیادوستى سرچشمه هر گناهى است. »(2)
شرب خمر
خوردن شراب هم از گناهانی است که باعث می شود انسان از خود بی خود شود و از انجام هیچ گناهی ابا نداشته باشد. در حدیثى از پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله مى خوانیم: « الْخَمرُ امُّ الْخَبَائثِ؛ شراب، ریشه پلیدیهاست. » (3)
تکبر
امام على علیه السلام در حدیث تکان دهنده اى مى فرمایند: « أَلْکِبْرُ دَاعٍ إِلَى التَّقَحُّمِ فِى الذُّنُوبِ؛ تکبر انگیزه فرو رفتن در (منجلاب دیگر) گناهان است. »(4و 5)
---------------
[1]: (میزان الحکمة، باب ۳۴۰۳، حدیث ۱۷۵۲۸. )
[2]: (میزان الحکمة، باب ۱۲۲۹، حدیث ۶۰۳۹. )
[3]: (میزان الحکمة، باب ۱۱۳۳، حدیث ۵۳۶۲. )
[4]: (میزان الحکمة، باب ۳۳۶۸، حدیث ۱۷۴۰۶. )
[5]: والاترین بندگان: شرح و تفسیر ایات عبادالرحمن - صفحه۷۰
- اخلاق وتربیت
- ۲۲۶۵